Pure z tykwy

Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Jest bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych. Ma także zastosowanie w dermatologii: oczyszcza skórę, łagodzi podrażnienia, czy przebarwienia. Po przekrojeniu tykwy wydziela się bardzo przyjemny, lekko piżmowy zapach. Miąższ ma delikatny, kremowy i słodkawy smak.

SAM_9436.JPG

Składniki

tykwa

14595683_1462512443765944_1532501072568363735_n

 

1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je w cienkie plasterki lub paski.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka.

3.  Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy.

4. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania.

5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast.

6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup.

7. Skórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw. Dzięki temu, że jest dość gruba, tykwa na długo zachowuje wilgoć co pozwala na długi czas przechowywania.

8. W gastronomi wykorzystuje się również młode liście i pędy. Ugotowane służą jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych.

9. W medycynie naturalnej zwana jest kalebasą. Preparaty z niej działają przeczyszczająco. Stosuje się je w chorobach układu moczowego, schorzeniach układu pokarmowego a także w diecie przeciwnowotworowej. Usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii jak również trucizny.

10. Jeżeli wasze organizmy potrzebują regeneracji bez namysłu sięgnijcie po tykwę zamiast łykać suplementy.

sam_9431a

Smacznego!

 

Dodaj komentarz