Syrop dyniowy z kardamonem

Cudownie pachnący i smaczny syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny dodatek do kawy, deserów i lodów.

sam_9539

Składniki

1 szkl wody
4 czubate łyżki pure z dyni
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
10 ziaren kardamonu
8 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sam_9548

1. Kardamon i goździki mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu.

2. Garnek z wodą ustawiamy na gazie, wsypujemy cukry i wszystkie przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć dokładamy pure z dyni.

3. Gotujemy około 15- 20 minut na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.

4. Gęstą masę przelewamy przez sitko.

5. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.

6. Zamiast mielonego imbiru możemy dodać cienki plasterek korzenia.

SAM_9556.JPG

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz