Pyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób.
Składniki
biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm)
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1x czerwony barwnik
2x 2 łyżeczki kakao
krem
400 ml śmietany 36%
2 mleczne czekolady
nasączenie
1,5 szkl gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
krem maślany
125 g miękkiego masła
4-5 łyżek cukru pudru
sok z cytryny
lustrzana polewa
20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
300 g glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
300 g białej czekolady
barwniki spożywcze
dodatkowo
dżem wiśniowy
cukrowe groszki
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Do dwóch biszkoptów dodajemy kakao a trzeci łączymy z czerwonym barwnikiem. Pieczemy każdy w 180 stopniach przez około 25 minut.
2. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc.
3. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie.
4. Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę.
5. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
6. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
7. Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru. Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.
Smacznego!
Bardzo artystyczny:) świetny!
PolubieniePolubienie
Dziękuję 😊
PolubieniePolubienie
CZY BEZ BARWNIKÓW POLEWA TEŻ SIĘ UDA ?
PolubieniePolubienie
Oczywiście, tylko polewa będzie miała wtedy kolor ecru. Można użyć mlecznej lub gorzkiej czekolady, wtedy będzie miała odcień brązu.
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Wow! Muszę przyznać, że robi wrażenie 😀
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Łał! Robi wrażenie; idealnie i wyszła ta polewa 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie