Tort z lustrzaną polewą

Pyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób.

20160814_175056

Składniki

biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm)
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1x czerwony barwnik
2x 2 łyżeczki kakao

krem
400 ml śmietany 36%
2 mleczne czekolady

nasączenie
1,5 szkl gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

krem maślany
125 g miękkiego masła
4-5 łyżek cukru pudru
sok z cytryny

lustrzana polewa
20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
300 g glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
300 g białej czekolady
barwniki spożywcze

dodatkowo
dżem wiśniowy
cukrowe groszki

sam_8501

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Do dwóch biszkoptów dodajemy kakao a trzeci łączymy z czerwonym barwnikiem. Pieczemy każdy w 180 stopniach przez około 25 minut.

2. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc.

3. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie.

4. Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę.

5. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.

6. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

7. Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru. Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.

20160814_175124

Smacznego!

9 comments

Dodaj komentarz