Keczup z piekła rodem (z cukinii)

Zdrowszy i nieziemnsko ostry keczup z cukinii. Według mnie smakuje o wiele lepiej niż z samych pomidorów.

SAM_8547.JPG

Składniki

1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
1 duża cebula
2 papryki czerwone
1 papryczka chilli
1-2 ząbki czosnku
2 koncentraty pomidorowe po 190 g
1/3 szkl octu winnego
100 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
ostra papryka w proszku
bazylia

SAM_8555a.JPG

1. Cukinię ścieramy na tarce. Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin.

2. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.

3. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy dalej przez 20 minut.

4. Na koniec wsypujemy pozostałe przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Ciągle mieszając gotujemy do momenty aż masa zgęstnieje.

5. Blendujemy całość na papkę i gorącą przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy.

6. Możemy także poczekać aż keczup ostygnie, dopiero zmiksować, następnie ponownie zagotować lub zimny przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.

SAM_8554.JPG

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz