Zdrowszy i nieziemnsko ostry keczup z cukinii. Według mnie smakuje o wiele lepiej niż z samych pomidorów.
Składniki
1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
1 duża cebula
2 papryki czerwone
1 papryczka chilli
1-2 ząbki czosnku
2 koncentraty pomidorowe po 190 g
1/3 szkl octu winnego
100 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
ostra papryka w proszku
bazylia
1. Cukinię ścieramy na tarce. Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin.
2. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
3. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy dalej przez 20 minut.
4. Na koniec wsypujemy pozostałe przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Ciągle mieszając gotujemy do momenty aż masa zgęstnieje.
5. Blendujemy całość na papkę i gorącą przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy.
6. Możemy także poczekać aż keczup ostygnie, dopiero zmiksować, następnie ponownie zagotować lub zimny przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.
Smacznego!
Brzmi super! Postaram się zrobić jakoś jesienią. Pozdrawiam ciepło! 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję i polecam, jest pyszny. Można złagodzić smak pomijając chilli i pieprz cayenne 😉
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie