Brokuł to nie tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo.
Składniki
280 g brokuła
70 g ziaren słonecznika
20- 30 g parmezanu
1 ząbek czosnku
ok. 120 ml oliwy
sól
pieprz
chilli
1. Do przygotowania pesto użyłam w łodygi brokuła z dodatkiem dwóch różyczek.
2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
3. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
4. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników, ponieważ ser jest dość słony.
6. Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany. Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie