Tagi

, , , , ,

Brokuł to nie tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo.

SAM_8562a.JPG

Składniki

280 g brokuła
70 g ziaren słonecznika
20- 30 g parmezanu
1 ząbek czosnku
ok. 120 ml oliwy
sól
pieprz
chilli

SAM_8559.JPG

1. Do przygotowania pesto użyłam w  łodygi brokuła z dodatkiem dwóch różyczek.

2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.

3. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy.

5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników,  ponieważ ser jest dość słony.

6. Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany. Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.

SAM_8568.JPG

Smacznego!

 

 

Reklamy