Tagi

, , , , , , , ,

Tort o dwóch smakach i kolorach. Cała jego słodycz została przełamana dżemem wiśniowym i porzeczkowym.

SAM_7770a

Składniki

biszkopt kakaowy 2szt ( tortownica 24 cm )
2 x 3 jajka
2 x 3/4 szkl mąki
2 x 1/2 szkl cukru
2 x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 x 1 łyżka kakao

biszkopt waniliowy 2szt ( tortownica 24 cm )
2 x 3 jajka
2 x 3/4 szkl mąki
2 x 1/2 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
2 x 330 ml śmietany 30%
1,5 białej czekolady
1 mleczna czekolada

nasączenie
2 cytryny
3 szkl wody

dodatkowo
dżem wiśniowy
dzem z czarnej porzeczki
masa cukrowa
lukier

SAM_7753

1. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier i wanilię, następnie po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. W przypadku ciemnego biszkoptu dodajemy także kakao. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

2. Śmietanki przelewamy do dwóch garnków. Kiedy się zagotują, dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Zimne wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Ubijamy na sztywno przed przekładaniem tortu.

3. Z obu cytryn wyciskamy sok. Gotujemy z odmierzoną ilością wody.

4. Na podkładzie układamy pierwszy jasny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżem porzeczkowym i jasnym kremem.

5. Nakładamy biszkopt kakaowy, nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i brązowym kremem.

6. Dalej drugi jasny blat nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem.

7. Cały tort pokrywamy pozostałą bitą śmietaną z mleczną czekoladą.

8. Na samym dole nakładamy cienką warstwę jasnego kremu, to samo robimy na wierzchu. Wygładzamy całość tak, aby powstał efekt delikatnego cieniowania.

9. Lukrem robimy falbanki a z masy cukrowej kwiat i motylki. Tort wstawiamy do lodówki na noc.

SAM_7768

Smacznego!

Reklamy