Kapuśniak z pęczakiem

Pamiętacie przepis na panierowane żeberka? Na bazie wywaru pozostałego po ich gotowaniu powstała pyszna zupa. Lekki kapuśniaczek z dodatkiem pęczaku to idealna propozycja na jeszcze chłodne dni.

SAM_5797

Składniki

ok. 2 l wywaru z żeberek
1/2 białej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 kawałki kiełbasy śląskiej lub innej ( niekoniecznie)
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
majeranek
natka pietruszki
pęczak

SAM_5801

1. Wywar pozostały po gotowaniu żeberek podgrzewamy z zielem angielskim i liściem laurowym.

2. Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy go garnka.

3. Dodajemy pomidory i pokrojoną w plasterki kiełbasę.

4. Doprawiamy majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.

5. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu. Kiedy będzie lekko złotawa dodajemy mąkę. Gotową zasmażką zaprawiamy zupę.

6. Podajemy z osobno ugotowanym pęczakiem i świeżą natką pietruszki.

SAM_5811

Smacznego!

4 comments

    • Taki „wypadek” przy pracy, można powiedzieć 😉 Zapomniałam kupić ziemniaki a pęczak miałam już ugotowany więc stwierdziłam, że to połączenie jest całkiem dobre 😉 Dodatkowo udało mi się zachęcić syna do zjedzenia kapuśniaku bo nie przepada a uwielbia wszystkie kasze i makarony 😉

      Polubienie

Dodaj komentarz