Pamiętacie przepis na panierowane żeberka? Na bazie wywaru pozostałego po ich gotowaniu powstała pyszna zupa. Lekki kapuśniaczek z dodatkiem pęczaku to idealna propozycja na jeszcze chłodne dni.
Składniki
ok. 2 l wywaru z żeberek
1/2 białej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 kawałki kiełbasy śląskiej lub innej ( niekoniecznie)
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
majeranek
natka pietruszki
pęczak
1. Wywar pozostały po gotowaniu żeberek podgrzewamy z zielem angielskim i liściem laurowym.
2. Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy go garnka.
3. Dodajemy pomidory i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
4. Doprawiamy majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.
5. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu. Kiedy będzie lekko złotawa dodajemy mąkę. Gotową zasmażką zaprawiamy zupę.
6. Podajemy z osobno ugotowanym pęczakiem i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Uwielbiam pęczak, ale w połączeniu z kapuśniakiem, to dla mnie nowość 🙂 Dawno u mnie żadnej zupy nie było, muszę to nadrobić, bo mi smaka narobiłaś 🙂
PolubieniePolubienie
Taki „wypadek” przy pracy, można powiedzieć 😉 Zapomniałam kupić ziemniaki a pęczak miałam już ugotowany więc stwierdziłam, że to połączenie jest całkiem dobre 😉 Dodatkowo udało mi się zachęcić syna do zjedzenia kapuśniaku bo nie przepada a uwielbia wszystkie kasze i makarony 😉
PolubieniePolubienie
To zawsze sukces 🙂 Taki aromatyczny kapuśniak już sam w sobie jest pyszny, więc i z pęczakiem by mnie przekonał 🙂
PolubieniePolubienie