Tagi

, , , ,

Pożywna, smaczna a przede wszystkim dietetyczna zupka przygotowana w woku. Kolorowa bomba witaminowa w sam raz na lekki, wiosenny posiłek.

SAM_5054

Składniki

500 ml wody
1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
2 pieczarki
kawałek pora
kawałek selera
kawałek pietruszki
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
mała cebulka
1 kostka warzywna
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
curry
sól
pieprz
natka pietruszki
1 łyżka mąki
3/4 szkl ryżu
odrobina oleju

SAM_5050

1. Zupka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Wszystkie warzywa, oprócz marchewki z groszkiem, kroimy w drobną kostkę.

2. Na dno woka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy marchewkę z groszkiem oraz resztę pokrojonych warzyw. Podsmażamy przez kilka minut.

3. Następnie zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy ziele, liść laurowy, kostkę warzywną.

4. Po chwili doprawiamy curry, solą oraz pieprzem.

5. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie zaprawiamy zupkę mąką rozrobioną z wodą. Na koniec dodajemy poszatkowana natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem.

SAM_5056

Smacznego!

Reklamy