Tagi

, , ,

Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobą wielkanocny stół i ucieszą dzieci.

SAM_4508.JPG

Składniki

1/2 galaretki cytrynowej
1/2 galaretki brzoskwiniowej
1/2 galaretki truskawkowej
1/2 galaretki niebieskiej
1/2 galaretki agrestowej
6 jajek
wytłaczanka

SAM_4511.JPG

1. Delikatnie nakłuwamy każde jajko, zdejmujemy kawałek skorupki. Zawartość przelewamy do naczynia. Nie jest potrzebna. Skorupki ostrożnie płuczemy pod bieżącą wodą.

2. Każda galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

3. Zimne galaretki wlewamy do skorupek stopniowo. Najpierw 2 łyżeczki wybranego koloru. Wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeją, dolewamy kolejne 2 łyżeczki innego koloru. Czynność powtarzamy do zapełnienia skorupek.

4. Kiedy galaretki dobrze zastygną, delikatnie obieramy je ze skorupek.

SAM_4491

Smacznego!

Reklamy