Karnawałowe gwiazdy

Kruche i efektowne pyszności na Tłusty Czwartek. To moja wariacja w karnawałowymi różami.

SAM_5424

Składniki

4 żółtka
1,5 szkl mąki
1 kieliszek spirytusu
3-4 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ok. 30 drylowanych wiśni z kompotu
białko
3 foremki różnej wielkości w kształcie gwiazdek

SAM_5462

1. Mąkę zagniatamy z żółtkami, śmietaną i spirytusem. Elastyczne ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwa razy.

2. Dzielimy na pól. Jedną część chowamy do foliowego worka aby nie wyschła.

3. Drugą wałkujemy na grubość 1 mm. Foremkami wycinamy gwiazdki.

4. Dużą smarujemy białkiem, nakładamy średnią, również smarujemy i układamy małą. Na koniec dociskamy gwiazdki na środku.

5. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.

6. Wszystkie gwiazdki smażymy z w dużej ilości oleju.

7. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik.

8. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem i na środku każdej układamy po jednej wisience.

SAM_5426

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz