Karnawałowe serca

Półkruche ciasteczka przygotowane na wzór karnawałowych róż. Mają delikatny cytrynowy posmak. Do przygotowania potrzebujemy tylko jednego jajka i żółtka.

SAM_5454

Składniki

1 szkl mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka spirytusu
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem wiśniowy

SAM_5457

1. Połowę białka odkładamy do sklejania ciastek.

2. Resztę zagniatamy z mąką, żółtkiem, masłem, spirytusem i skórką z cytryny.

3. Ciasto dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

4. Wałkujemy na bardzo cienki placek.

5. Wykrawamy serca foremkami o trzech różnych wielkościach.

6. Sklejamy środki białkiem delikatnie dociskając.

7. Smażymy w dużej ilości oleju.

8. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem i nakładamy po niecałej łyżeczce dżemu wiśniowego.

SAM_5456

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz