Herbaciana pierś z kurczaka w zielonej panierce

Pierś przygotowana tym sposobem jest niezwykle soczysta i miękka. Ku mojemu zdziwieniu zielony kolor nie odstraszył mojego syna. Wręcz przeciwnie, z ogromnym zaciekawieniem zabrał się do konsumowania mięsa w nieco innej barwie niż zwykle.

SAM_5139

Składniki

1 pierś z kurczaka
1 łyżka Herbaty Ziemiańskiej firmy Eco Blik
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia
bułka tarta
sól
pieprz

SAM_5143

1. Pierś z kurczaka kroimy w 1 cm plastry.

2. Olej mieszamy z herbatą i marynujemy w nim mięso przez minimum 1 godzinę.

3. Jajko łączymy ze śmietaną.

4. Plastry kurczaka delikatnie oczyszczamy z herbaty. Możemy opłukać pod bieżącą wodą.

5. Moczymy je w mieszance jajeczno- śmietanowej a następnie panierujemy w bułce tartej połączonej z młodym jęczmieniem, solą i pieprzem.

6. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

SAM_5152

Smacznego życzy

ECO_BLIK_logo

1 comments

Dodaj komentarz