Tagi

, ,

Kolejna kulinarna wariacja z mielonym mięsem. Papryka oraz wędzony ser nadają kotlecikom wyrazistego smaku a ryż sprawia, że danie jest bardziej pożywne.

SAM_5864

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1/3 czerwonej papryki
4-5 plastrów wędzonego żółtego sera
1 jajko
4-5 łyżek ugotowanego ryżu
pieprz ziołowy
sól
1,5 szkl płatków kukurydzianych
olej do smażenia

SAM_5868

1. Płatki kukurydziane rozdrabniamy wałkiem lub blenderem. Będą służyły jako panierka.

2. Paprykę i ser kroimy w drobną kostkę.

3. Dodajemy do mielonego mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy ryż, doprawiamy ziołowym pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy.

4. Formujemy niewielkie paluchy, obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych i smażymy.

 

SAM_5865

Smacznego!

Reklamy