Tagi

, , , , ,

Przepis na te pączki pochodzi z zeszytu mojej babci. Urozmaiciłam je pyszną konfiturą Figa z makiem firmy Eterno.

SAM_5190

Składniki

500 g mąki
80 g drożdży
125 ml ciepłego mleka
200 ml śmietany 30 %
125 g masła
7 żółtek
4 łyżki cukru pudru
1 kieliszek spirytusu
1 słoik konfitury Figa z makiem firmy Eterno

SAM_5176

1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z jedną łyżką cukru. Dodajemy tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Żółtka ucieramy z resztą cukru pudru. Wlewamy masę do mąki, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto.

3. Dodajemy roztopione, ciepłe masło i kieliszek spirytusu. Ponownie wyrabiamy. Kiedy będzie gładkie i elastyczne odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy krążki, nakładamy po łyżeczce konfitury i zlepiamy w zgrabną kulkę. Mnie wyszło 30 sztuk.

5. Musimy pamiętać, aby konfitura miała temperaturę pokojową, inaczej w pączkach zrobi się zakalec. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut.

6. Smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Kiedy wystygną obsypujemy cukrem pudrem.

SAM_5182

Smacznego życzy

logo_eterno

Reklamy