Tagi

, , , , , , , ,

Delikatne ciasto z budyniem na bazie dyni. Soczystości dodają mu brzoskwinie z puszki. Całość doskonale komponuje się z puszystym biszkoptem.

SAM_5040

Składniki

Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
2 x 4 jajka
2 x 1 szkl mąki
2 x 3/4 szkl cukru
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń dyniowy
750 ml mleka
1,5 szkl pure z dyni
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo
250 ml śmietanki 30 %
1 biała czekolada
ok. 1 puszka brzoskwiń

SAM_5053

1. Pracę zaczynamy od zagotowania śmietanki. Dodajemy do niej połamaną białą czekoladę, dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Przestygniętą masę wkładamy do lodówki na 6 godzin.

2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy stopniowo przesiana mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

3. Kiedy biszkopty ostygną zdejmujemy z nich przypieczoną skórkę.

4. 700 ml mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego dodajemy pure z dyni. W pozostałych 50 ml mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy dopiero, gdy mleko z dynią zagotuje się.

5. Gorący budyń wylewamy na jeden biszkopt. Przykrywamy drugim i zostawiamy do wystygnięcia.

6. Dobrze schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta.

7. Dekorujemy brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.

8. Ciasto wstawiamy do lodówki.

SAM_5050

Smacznego!

Advertisements