Tagi

, , ,

Bardzo smaczne ciasto z kremem na bazie mleka w proszku. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Z doświadczenia wiem, że znika bardzo szybko.

SAM_4915

Składniki

Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
2 x 6 jajek
2 x 6 łyżek mąki
2 x 6 łyżek cukru
2 x 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 x 2 łyżki kakao
2 x 6 łyżek oleju

Krem
1/2 szkl mleka
2/3 szkl cukru
1 cukier waniliowy
250 g margaryny
2 szkl mleka w proszku

Dodatkowo
ok. 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1/2 mlecznej czekolady
1/2 białej czekolady

SAM_4930

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dodajemy olej.Ciasto wlewamy do dużej, prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

2. Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Studzimy. Miękką margarynę ucieramy. Dodajemy na przemian po łyżce mleka w proszku i tego z cukrem.

3. Połowę kremu wykładamy na jeden biszkopt. Przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią.

4. Okrągłe biszkopty układamy na wierzchu. Ciasto dekorujemy roztopionymi czekoladami.

SAM_4917

Smacznego!

Advertisements