Apetyczne i proste w przygotowaniu danie. Pracę znacznie ułatwiła mi puszka dania na ciepło firmy Bonduelle. Moja rodzina była zachwycona tą zapiekanką i prosiła o dokładkę.
Składniki
1 opakowanie makaronu świderki
400 g wołowiny
1 puszka Meksykańskiego chili con carne firmy Bonduelle
1 zielona papryka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
papryka słodka w proszku
chili
sól
pieprz
olej do smażenia
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2. Wołowinę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni.
3. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Najpierw delikatnie rumienimy cebulę a później dodajemy paprykę.
4. Po kilku minutach przekładamy mięso i wlewamy zawartość puszki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Doprawiamy przyprawami.
5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część makaronu. Wylewamy zawartość garnka i przykrywamy pozostałym makaronem.
6. Jajko mieszamy ze słodką papryką w proszku i szczypiorkiem. Smarujemy nim powierzchnię zapiekanki.
7. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni.
Smacznego życzy
[…] https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/14/zapiekanka-z-chili-con-carne/ […]
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie