Zapiekanka z chili con carne

Apetyczne i proste w przygotowaniu danie. Pracę znacznie ułatwiła mi puszka dania na ciepło firmy Bonduelle. Moja rodzina była zachwycona tą zapiekanką i prosiła o dokładkę.

SAM_3489

Składniki

1 opakowanie makaronu świderki
400 g wołowiny
1 puszka Meksykańskiego chili con carne firmy Bonduelle 
1 zielona papryka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
papryka słodka w proszku
chili
sól
pieprz
olej do smażenia

SAM_3469

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2. Wołowinę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni.

3. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Najpierw delikatnie rumienimy cebulę a później dodajemy paprykę.

4. Po kilku minutach przekładamy mięso i wlewamy zawartość puszki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Doprawiamy przyprawami.

5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część makaronu. Wylewamy zawartość garnka i przykrywamy pozostałym makaronem.

6. Jajko mieszamy ze słodką papryką w proszku i szczypiorkiem. Smarujemy nim powierzchnię zapiekanki.

7. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni.

SAM_3491

Smacznego życzy

bonduelle_61859