Idealna strucla makowa

Do świąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez strucli. Dzięki pewnemu „zabiegowi” będą wyglądały jak z cukierni.

strucla-z-makiem-374890

Składniki

ciasto
500 g mąki
3 żółtka
1 szkl cukru
100 g masła
80 g drożdży
ok. 1 szkl ciepłego mleka

nadzienie makowe
250 g maku
ok. 1 szklanka mleka
3-4 łyżki miodu
100 g rodzynek
skórka otarta z cytryny
50 g smażonej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

lukier
3 łyżek soku z pomarańczy
5 łyżek cukru pudru

strucla-z-makiem-374890a

1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy żółtka, cukier oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Nadal zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Zostawiamy w ciepłym miejscu.

2. Mak gotujemy w mleku przez około 10 minut. Odcedzamy i mielimy trzy razy przez maszynkę. Ponownie podgrzewamy w miodem, wanilią, ekstraktem migdałowym oraz bakaliami.

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na prostokątny placek, na który wykładamy 1/3 część masy makowej. Zwijamy w rulon.

4. Tak przygotowane strucle zawijamy w papier do pieczenia, dłuższy o 15 cm od ciasta i wysmarowany masłem. Układamy je tak, aby po obu końcach zwiniętego rulonu pozostało po 7 cm. W ten sposób strucle będą rosły wzdłuż a nie w górę. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut.

5. Następnie pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Sok z pomarańczy miksujemy z cukrem pudrem. Każdą struclę dekorujemy lukrem oraz bakaliami.

strucla-z-makiem-374890

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz