Ciasteczka ołówki

Pyszne migdałowe ciasteczka dla miłośników rysowania. Wymagają większego nakładu pracy ale efekt wynagradza wysiłek.

SAM_2851

Składniki

250 g miękkiej margaryny

500 g mąki

1 łyżka śmietany 18%

1 żółtko

szczypta soli himalajskiej

200 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Dodatkowo

1 białko

3 kostki czekolady gorzkiej

SAM_2819

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, sól, śmietanę, ekstrakt migdałowy i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy prostokąt o szerokości 10 cm. Z długości odmierzamy 2 centymetrowe paski. Na wysokości 1,5 cm odciskamy kreskę, tylko z jednej strony każdego paska.

3. Wycinamy mały trójkąt, który będzie imitował zatemperowany ołówek. Na każdym ciastku odciskamy również dwie podłużne kreski.

4. Smarujemy białkiem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na koniec roztopioną czekoladą malujemy „rysiki”.

SAM_2844

Smacznego!