Poniedziałek to dzień, w którym przeważnie przerabiamy niedzielny obiad. Rosół na pomidorową a z resztek kurczaka proponuję przygotować smaczną potrawkę. Danie zaliczamy do rodzaju tych jednogarnkowych.
Składniki
2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka oleju
ziele angielski
liść laurowy
papryka w proszku (ostra i słodka)
1. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
2. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę oraz pora kroimy w krążki.
4. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
5. Warzywa możemy podlać odrobiną wody.
6. Dokładamy ziemniaki i pokrojone w mniejsze kawałki mięso.
7. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
8. Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!