Tagi

, ,

Poniedziałek to dzień, w którym przeważnie przerabiamy niedzielny obiad. Rosół na pomidorową a z resztek kurczaka proponuję przygotować smaczną potrawkę. Danie zaliczamy do rodzaju tych jednogarnkowych.

WP_20150727_001

Składniki

2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka oleju
ziele angielski
liść laurowy
papryka w proszku (ostra i słodka)

WP_20150727_002

1. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

2. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę oraz pora kroimy w krążki.

4. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

5. Warzywa możemy podlać odrobiną wody.

6. Dokładamy ziemniaki i pokrojone w mniejsze kawałki mięso.

7. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.

8. Podajemy z ulubioną surówką.

WP_20150727_007

Smacznego!

Reklamy