Tagi

, , ,

Bardzo smaczny i aromatyczny torcik na niejedną okazję. Dodatek owoców nadaje mu soczystości a trawa cytrynowa zawarta w herbacie ciekawego smaku.

SAM_1187

Składniki

Ciasto ( tortownica 21 cm )
1 opakowanie pokrzywy trawą cytrynową o smaku limonki
2 szkl mąki
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
500 ml śmietany 36%
2 tabliczki białej czekolady
3/4 tabliczki mlecznej czekolady

Poncz
sok z jednej cytryny
1 szkl ciepłej wody
1 łyżka cukru

Dodatkowo
2-3 połówki brzoskwini z puszki
truskawka
kawałek kiwi
kawałek ananasa z puszki

SAM_1190

1. Torebki z herbatą rozcinamy, zawartość przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem. Jeszcze ciepłe fusy łączymy z olejem.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej z herbatą. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem.

3. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Gotowe i ostudzone kroimy na pół. Możemy również podzielić je na dwie części i upiec osobno dwa blaty. Wtedy czas pieczenia skracamy do koło 20 minut.

4. Śmietanę dzielmy na dwie części: 350 ml i 150 ml. Każdą gotujemy. Zdejmujemy z palnika i do większej dodajemy białą czekoladę a do mniejszej mleczną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

5. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Ubijamy na sztywna przed przekładaniem ciasta.

6. Sok z cytryny mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Nasączamy jeden blat ciasta.

7. Smarujemy częścią białego kremu. Na nim układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Nakładamy drugi blat i również go nasączamy.

8. Resztą białego kremu smarujemy tort dookoła. Z ciemnego robimy wzorki.

9. Dekorujemy pozostałymi owocami.

SAM_1195

Smacznego!

Advertisements