Tort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent.
Składniki
Biszkopt 3 sztuki (25 x 40)
3 x 4 jajka
3 x 1 szkl mąki
3 x 3/4 szkl cukru
3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 x 1 łyżka kakao
Krem
500 ml śmietanki 30 %
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
krem maślany
1 miękka margaryna
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Poncz
2 cytryny
2 łyżki cukru
3 szkl wody
Dodatkowo
2 małe banany
dżem z czarnej porzeczki
sok z cytryny
masa cukrowa
barwniki
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
2. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
3. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuz przed przekładaniem tortu.
4. Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
5. Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny. Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.
6. Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości.
7. Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.
8. Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy.
9. Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.
10. Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach.
11. Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki.
12. Gotowy tort wkładamy do lodówki na noc.
Smacznego!