Ragout

Inaczej królik duszony w winie. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka.

SAM_2235

Składniki

600 g mięsa z królika (comber lub udka)
100 g wędzonego boczku
1 łyżka mąki
2 cebule
1/2 szkl wytrawnego białego wina
2-3 łyżki wody
2 łyżki śmietany
4 pomidory
smalec
sól
pieprz

SAM_2228

1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy grubsze kości i panierujemy w mące.

2. Kładziemy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, smażymy mieszając. Kiedy delikatnie się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

3. Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Całość podlewamy winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem koło 40 minut.

4. Pod koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowanego królika podajemy z ryżem.

SAM_2223

Smacznego!

Dodaj komentarz