Ciecierzyca zapiekana w dyni

Zwykła niezwykła zapiekanka, do przygotowania której użyłam dyni. Posłużyła nie tylko jako naczynie ale również element tego pysznego dania. Mój syn z apetytem wyjadał z niej ciecierzycę.

SAM_2127

Składniki:

1 dynia hokkaido ok. 1200 g
3/4 szkl ugotowanej ciecierzycy
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
1/2 małej cukinii
3/4 puszki krojonych pomidorów
4 plastry żółtego sera
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz cayenne
papryka słodka w proszku

SAM_2133

1. Dynię myjemy i odcinamy górną cześć. Łyżką wyjmujemy miąższ z pestkami.

2. Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory blendujemy z czosnkiem.

3. Warzywa mieszamy z ciecierzycą, natką pietruszki oraz zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i papryką w proszku.

4. Do środka dyni wkładamy przygotowany farsz. Zakrywamy odciętą częścią z korzonkiem.

5. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

6. 10 minut przed końcem dodajemy ser pokrojony w kostkę. Delikatnie mieszamy. Możemy piec już bez przykrycia.

7. Danie będzie gotowe, kiedy warzywa będą miękkie. Przed podaniem mieszamy delikatnie farsz zeskrobując dynię.

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz