Lekka zupa z zielonym groszkiem i kukurydzą

Kolorowa i pożywna, taka zupka to prawdziwa bomba witaminowa. Pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw z pewnością zasmakuje również najmłodszym.

SAM_1770

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 szkl fasolki szparagowej
3/4 szklanki mrożonego groszku
1/2 puszki kukurydzy
3-4 ziemniaki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego koperku
ok. 2,5 l wody
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany do zup
sól
pieprz ziołowy

SAM_1771

1. Wodę gotujemy z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Do wrzącej dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

2. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. Po kilku minutach dokładamy kukurydzę oraz groszek.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy pozostałe warzywa będę półmiękkie.

4. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szkl wody. Zagęszczamy nią zupę. Następnie zaprawiamy śmietaną.

5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowany świeży koperek oraz natkę pietruszki.

SAM_1764

Smacznego!

Dodaj komentarz