Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki.

SAM_2634A

Składniki

biszkopt
5 jajek
1 budyń  śmietankowy Rodzinny Gellwe
ok. 4 łyżki mąki pszennej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

sernik czekoladowy
750 g sera do serników
500 ml śmietanki 30 %
150 g czekolady 50% kakao
1/2 szkl cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny Gellwe

mus arbuzowy
800 ml miąższu z arbuza
3 łyżki żelatyny Gellwe
sok z cytryny
ok. 5 łyżek cukru pudru

SAM_2651

1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia).

2. Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. Przestudzoną wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.

3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.

4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek.

5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien mieć wyrazisty, lekko kwaśny smak. Łączymy go z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

SAM_2645

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

1 comments

Dodaj komentarz