Tagi

, , , , , ,

Delikatne ciasto z dodatkiem cukinii to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Jest lekkie i aromatyczne. Zamiast kakao dodałam zamiennik w postaci karobu.

20170723_123525a.jpg

Składniki

500 g startej cukinii ze skórką
2,5 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
1 szkl cukru
2 jajka
1/2 szkl oleju
2-3 łyżki karobu
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika Gellwe
szczypta soli

20170723_123308.jpg

1. Do jednej miski wlewamy mleko, olej, jajka. Składniki dokładnie mieszamy z dobrze odciśniętą cukinią.

2. W drugiej łączymy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, sól, karob oraz przyprawę do piernika.

3. Mieszamy dolewając zawartość pierwszej miski.

4. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.

20170723_123237

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

Reklamy