Tagi

, , , , , , , , ,

Sezon rabarbarowy zaczynam pysznymi muffinkami. Lekkie, na bazie kefiru idealnie nadają się na słodkie śniadanie dla łasuchów.

SAM_2086

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 szkl kefiru
2 łodygi rabarbaru
1/3 szkl oleju
1/3 szkl cukru
1 jajko
3 łyżki zarodków pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody Gellwe
cukier kryształ gruby do posypania

20170515_095018.jpg

 

1. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

2. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy cukier i zarodki pszenne. Dokładnie mieszamy.

3. W drugiej misce miksujemy kefir z jajkiem i olejem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do miski.

4. Mokre składniki wlewamy do suchych. Na koniec dokładamy pokrojony rabarbar.

5. Dobrze wymieszanym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Wierzch posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180- 190 stopniach około 25 minut.

SAM_2100a

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

Reklamy