Sezon rabarbarowy zaczynam pysznymi muffinkami. Lekkie, na bazie kefiru idealnie nadają się na słodkie śniadanie dla łasuchów.
Składniki
2 szkl mąki pszennej
1 szkl kefiru
2 łodygi rabarbaru
1/3 szkl oleju
1/3 szkl cukru
1 jajko
3 łyżki zarodków pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody Gellwe
cukier kryształ gruby do posypania
1. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
2. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy cukier i zarodki pszenne. Dokładnie mieszamy.
3. W drugiej misce miksujemy kefir z jajkiem i olejem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do miski.
4. Mokre składniki wlewamy do suchych. Na koniec dokładamy pokrojony rabarbar.
5. Dobrze wymieszanym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Wierzch posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180- 190 stopniach około 25 minut.
Smacznego życzy
Pyszne babeczki, u mnie rabarbar leży w lodówce i czeka 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, tez mi jeszcze trochę zostało ale jakoś ochota przeszła 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super przepis! No i rzeczywiście u mnie produkty gellwe zawsze zdają egzamin. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubienie