Tagi

, , , , , , , ,

Ciasto można przygotować w ostatniej chwili. Wzbogaciłam je tykwą ale możemy zastąpić ją marchewką lub dynią. Nie zawiera zbyt wielu bakalii.

sam_0068

Składniki

2,5 szkl mąki
1/2 szkl cukru
3 łyżki miodu
1/2 szkl startej tykwy
125 g masła lub margaryny
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl rodzynek i żurawiny
1 łyżka przyprawy do piernika

sam_0059a

1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao.

2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem.

3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem.

4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy.

5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe.

6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą.

sam_0061

Smacznego!

Reklamy