Pancakes dyniowe na kefirze

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki- tradycyjne śniadanie rodem w USA. Są puszyste, lekkie i smaczne. Dodatek dyniowego pure nadaje im intensywnego koloru i dodatkowych walorów odżywczych.

sam_9795a

Składniki

400 g kefiru
ok. 1,5 szkl mąki
2-3 łyżki pure z dyni
1 łyżka cukru
ekstrakt waniliowy
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

sam_9793

1. Do blendera wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy pure z dyni. Wsypujemy cukier, sól i wanilię.

2. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, najlepiej z połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste.

3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło.

4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki.

5. W razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach. Będą wtedy grubsze i puszyste.

6. Możemy także usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes.

7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

sam_9796a

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz