Tagi

, , , , , , , ,

Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie.

sam_9974a

Składniki

ciasto
2 szkl mąki
3 żółtka
20 g drożdży
2 łyżki cukru
1 szkl mleka
szczypta soli
1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt
2 łyżki rozpuszczonego masła

masa makowa
250 g maku
5 upieczonych kasztanów jadalnych
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek
2-3 łyżki płynnego miodu
ekstrakt migdałowy
ok. 750 ml mleka

krem makowy
250 g śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki masy makowej bez dodatków

sam_9987

1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Na wrzące mleko  wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut aż „zbieleje”. Przelewamy przez sito i dobrze odciskamy. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Odkładamy 2 łyżki do makowego kremu.

4. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.

6. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną.

7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut.

8. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy pozostały mak.

9. Parowańce możemy podawał na dwa sposoby. Układamy kilka na talerzu a po środku wyciskamy dekoratorem krem makowy lub bezpośrednio niewielką ilość na każdej bułeczce.

sam_9967a

Smacznego!

Reklamy