Tagi

, , , , ,

Kolejna odsłona nadziewanych faworków, tym razem w słodkiej wersji. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku.

sam_9815

Składniki

ciasto
250 g mąki
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
120 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
1 łyżki spirytusu

nadzienie
250 g białego sera
3-4 łyżki pure z dyni
ekstrakt waniliowy
ok. 1 łyżka cukru pudu

dodatkowo
foremki do rurek
foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
białko
olej do smażenia
cukier puder do posypania

sam_9829

1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków.

2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu.

3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt.

4. Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta.

5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej.

6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta.

7. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach.

8. Podajemy posypane cukrem pudrem.

sam_9817a

Smacznego!

Reklamy