Faworki nadziewane pastą z soczewicy

Faworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję.

sam_9906a

Składniki

ciasto
250 g mąki
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
120 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
1 łyżka spirytusu

pasta
1 szkl czerwonej soczewicy
2 szkl wody
1 łyżka kukurydzy
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka siemienia lnianego
bazylia

dodatkowo
foremki do rurek
foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
białko
olej do smażenia

sam_9913a

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka.

2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka.

3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek.

4. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć.

5. Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli.

6. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy.

7. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.

sam_9909a

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz