Faworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję.
Składniki
ciasto
250 g mąki
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
120 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
1 łyżka spirytusu
pasta
1 szkl czerwonej soczewicy
2 szkl wody
1 łyżka kukurydzy
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka siemienia lnianego
bazylia
dodatkowo
foremki do rurek
foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
białko
olej do smażenia
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka.
2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka.
3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek.
4. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć.
5. Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli.
6. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy.
7. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie