Tagi

, , , ,

Niekonwencjonalne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie. Makaron z pieczarkami i ciecierzycą doprawiłam mielonymi suszonymi grzybami. Danie nabrało bardziej wyrazistego smaku.

20161115_150830

Składniki

500 g pieczarek
1 szkl ciecierzycy
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1-2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
kolorowy pieprz
2 łyżki mielonych suszonych grzybów
tymianek
natka pietruszki
makaron penne
woda
olej do smażenia

20161115_150656

1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości.

2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

3. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby. Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową.

4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem.

5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem.

20161115_150941

Smacznego!

Advertisements