Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
Składniki
1 kg dyni piżmowej
1 batat
2 łyżki masła orzechowego
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól
biały pieprz
1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem.
3. Ponownie gotujemy dodając masło zwykłe i orzechowe. Doprawiamy białym pieprzem.
4. Jeśli nie mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych.
5. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę.
6. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie