Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym

Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

SAM_9756.JPG

Składniki

1 kg dyni piżmowej
1 batat
2 łyżki masła orzechowego
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól
biały pieprz

SAM_9744.JPG

1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem.

3. Ponownie gotujemy dodając masło zwykłe i orzechowe. Doprawiamy białym pieprzem.

4. Jeśli nie mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych.

5. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę.

6. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.

sam_9739

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz