Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja.
Składniki
1 grubsza część tykwy wężowatej
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 słoik wiśni w soku
2 żółtka
2 łyżeczki brązowego cukru
(pokruszone bezy)
1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ.
2. Podpiekamy przez około 15- 20 minut w 200 stopniach.
3. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni.
4. Układamy owoce, ilość według uznania.
5. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz.
6. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach.
7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać z kaszą.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie