Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja.

sam_9495a

Składniki

1 grubsza część tykwy wężowatej
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 słoik wiśni w soku
2 żółtka
2 łyżeczki brązowego cukru
(pokruszone bezy)

sam_9489

1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ.

2. Podpiekamy przez około 15- 20 minut w 200 stopniach.

3. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni.

4. Układamy owoce, ilość według uznania.

5. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz.

6. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach.

7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać z kaszą.

sam_9491

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz