Dynia zapiekana pod beszamelową pierzynką z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na niecodzienną kolację lub dodatek do głównego dania.
Składniki
1 kg dyni
1/3 szkl bulionu warzywnego
6 łyżek startego żółtego sera
sos
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szkl mleka
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki startego żółtego sera
sok z cytryny
sól
pieprz biały
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
1. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem.
2. Dynię (waga bez skórki z miąższu) koimy w niewielką kostkę i rozkładamy równomiernie w naczyniu. Skrapiamy bulionem.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Zasmażka nie powinna być ciemna.
4. Dolewamy mleko i gotujemy. Do gęstego sosu dodajemy śmietanę, ser, sól, biały pieprz.
5. Gorącym beszamelem zalewamy dynię, posypujemy serem i natką pietruszki.
6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-25 minut.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie