Dynia zapiekania pod beszamelem

Dynia zapiekana pod beszamelową pierzynką z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na niecodzienną kolację lub dodatek do głównego dania.

sam_8854a

Składniki

1 kg dyni
1/3 szkl bulionu warzywnego
6 łyżek startego żółtego sera

sos
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szkl mleka
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki startego żółtego sera
sok z cytryny
sól
pieprz biały
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

sam_8857a

1. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem.

2. Dynię (waga bez skórki z miąższu) koimy w niewielką kostkę i rozkładamy równomiernie w naczyniu. Skrapiamy bulionem.

3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Zasmażka nie powinna być ciemna.

4. Dolewamy mleko i gotujemy. Do gęstego sosu dodajemy śmietanę, ser, sól, biały pieprz.

5. Gorącym beszamelem zalewamy dynię, posypujemy serem i natką pietruszki.

6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-25 minut.

sam_8860

Smacznego!

 

1 comments

Dodaj komentarz