Tagi

, , , , , , ,

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Pyszna złocista nutella o smaku białej czekolady to moja propozycja na małe, kulinarne oszustwo.

SAM_8954a.JPG

Składniki

1 kg dyni ( bez miąższu i skórki)
200 g cukru
1 cukier waniliowy
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
250 g białej czekolady

SAM_8969a.JPG

1. Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200  przez około 15 minut.

2. Miękką miksujemy na gładkie pure.

3. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wanilią. Gotujemy przez około 20 minut.

4. Dodajemy mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę.

5. Gotujemy do momentu uzyskania dość gęstej masy.

6. Gorącą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 15 minut.

sam_8964

Smacznego!

Advertisements