Tagi

, , , , ,

Lustrzana polewa tym razem w wersji oszczędnej. Efekt wizualny jest bardzo podobny do poprzedniej mirror glaze, jednak są pewne ograniczenia. Polewa dość szybko zastyga co uniemożliwia zrobienie poprawek. Jest bardziej gęsta, dlatego należy ją szybko wylać na ciasto i najlepiej już nie dotykać 😉 Zawartość śmietany sprawia, że kolor jest głębszy ale może spowodować rozpuszczanie niektórych posypek. Srebrne kuleczki do dekoracji puściły trochę koloru ale nie wiem czy to kwestia składu polewy czy tego, że podczas transportu tort trochę się „spocił”. Barwnik dodajemy już w trakcie przygotowywania więc, żeby uzyskać kilka odcieni bądź kolorów należy przygotować każdy osobno. Jedna porcja powinna pokryć tort o średnicy do 24 cm.

20160903_133406a.jpg

Składniki

3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
100 ml śmietany 36%
35 g glukozy w proszku
150 g białej czekolady
barwnik

20160903_133652.jpg

1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała.

2. W rondelku podgrzewamy śmietankę z glukozą i barwnikiem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników ale nie gotujemy.

3. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy żelatynę.

4. Gdyby masa zbyt szybko ostygła, możemy ją podgrzać.

5. Żeby tego uniknąć rondelek trzymamy na niewielkim ogniu ale bardzo energicznie mieszamy składniki aby jak najszybciej rozpuściły się i połączyły w gładką, błyszczącą masę.

6. Po niedługiej chwili polewę wylewamy na ciasto. Im jest bardziej schłodzone w lodówce tym mirror glaze szybciej zastygnie.

sam_8641a

Smacznego!

Advertisements