Tagi

, , , , , , , ,

Zdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób.

SAM_8728.JPG

Składniki

1 pojedyncza pierś z kurczaka
kawałek dyni
2 duże pieczarki
1 czerwona papryka
1 słoik keczupu z cukinii
kawałek trawy cytrynowej
parmezan
przyprawa do kurczaka
ok. 2-3 łyżki oleju

sam_8707

1. Dynię, pieczarki i paprykę kroimy w 1 mm  plastry.

2. Jeżeli mamy dużo czasu, możemy podpiec warzywa w piekarniku.

3. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso marynujemy w przyprawie do kurczaka wymieszanej z olejem przez 30 minut.

4. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Na dnie układamy 1/3 część plastrów dyni, połowę pieczarek i zamarynowanego mięsa.

6. Posypujemy częścią parmezanu i układamy paprykę.

7. Smarujemy częścią keczupu z cukinii, dalej znów dynia, pieczarki, reszta kurczaka, połowa parmezanu, keczup, dynia i znów keczup.

8. Całość posypujemy drobno pokrojoną trawą cytrynową.

9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut.

10. Około 5 minut przed końcem posypujemy lazanię pozostałym parmezanem.

sam_8716

Smacznego!

 

Advertisements