Tagi

, ,

Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie.

SAM_8538.JPG

Składniki

1 kg miąższu z arbuza

500 g cukru

250 ml wody

SAM_8519

1. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę.

2. Wodę gotujemy z cukrem do momentu powstania syropu. Wrzucamy do niego kawałki arbuza i tylko podgrzewamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin.

3. Następnie smażymy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż arbuz stanie się szklisty.

4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

SAM_8534

Smacznego!


Róbmy przetwory! 2016

Advertisements