Fasolka szparagowa po bretońsku

Danie z kategorii smak dzieciństwa. Taką fasolkę jadałam na wakacjach u cioci.

SAM_8370.JPG

Składniki

500 g zielonej fasolki szparagowej
3 kiełbaski śląskie
1 cebula
ok. 2 l wody
przecier pomidorowy
sól
pieprz
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
chilli
1-2 łyżki mąki
4 jajka

SAM_8363.JPG

1. Fasolkę gotujemy w podanej ilości osolonej wody.

2. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na oleju. Dodajemy kiełbaski pokrojone w plasterki.

3. Dobrze wysmażone przekładamy do garnka z fasolką.

4. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy.

5. Zagęszczamy mąką rozrobioną w 1/5 szkl wody.

6.  Doprawiamy chilli oraz pieprzem.

7. Fasolkę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

SAM_8360a

Smacznego!

 

3 comments

Dodaj komentarz