Bardzo smaczne ciasteczka bez dodatku jajek. Są trochę pracochłonne ale efektowne.
Składniki
ciastka
3 szkl mąki
1,5 szkl cukru pudru
3/4 kostki stopionego masła
ekstrakt waniliowy
lukier
1 białko
ok. 1 szkl cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
barwniki: zielony i żółty
1. Przesianą mąkę z cukrem pudrem zagniatamy ze stopionym masłem i wanilią. Ciasto chowamy do lodówki na noc lub minimum 4 godziny.
2. Zimne ponownie zagniatamy i wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy ciastka w kształcie kwiatków i pieczemy około 8 minut w 190 stopniach. Studzimy.
3. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i stopniowo przesiany puder. Lukier
powinien być puszysty i lśniący. 1/3 część mieszamy z zielonym
barwnikiem a pozostałą z żółtym. Dekorujemy ciastka.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie