Babka parzona z siemieniem lnianym

To staropolski przepis na wielkanocną babkę drożdżową. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. Babka jest niezwykle aromatyczna i wilgotna.

SAM_6036

Składniki

Ciasto
4 i 1/2 szk Mąki Puszystej Tortowej z Lubelli
125 g masła
1 szkl cukru pudru
6 żółtek
60 g drożdży
250 ml mleka
1 cukier waniliowy
1 pomarańcza
2 łyżeczki siemienia lnianego
szczypta soli

Lukier
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z pomarańczy
ok. 3/4 szkl cukru pudru
zielony barwnik

SAM_6024

1. Pól szklanki mleka podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy nim 1 szklankę mąki. Dobrze rozcieramy i zostawiamy do przestudzenia.

3. Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.

4. Wyciskamy sok z pomarańczy. Z żółtek i cukru pudru robimy kogel- mogel.

5. Dodajemy go do wyrośniętego zaczynu, dosypujemy pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, siemię lniane, dolewamy sok z pomarańczy i wyrabiamy ciasto.

6. Gdy składniki połączą się wlewamy rozpuszczone letnie masło. Ponownie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

7. Kiedy podwoi swoją objętość zagniatamy.

8. Formy na babkę ( ja użyłam 6 małych bez kominka) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tarą lub pokruszonymi biszkoptami.

9. Napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto wypełni foremki ,wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości.

10. Gotowe babki dekorujemy lukrem. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, stopniowo dosypujemy cukier puder. Kiedy będzie puszysty i lśniący dodajemy odpowiednią ilość zielonego barwnika.

SAM_6039

Smacznego życzy

firm_25808_f92798_big

3 comments

Dodaj komentarz