Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową

Od dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły oryginalny i ciekawy smak.

SAM_3594

Składniki

1 puszka tuńczyka w wodzie
1 szkl mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle
1 cebula
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka oleju lnianego firmy Olejowy Raj
kawałek pora
pieprz ziołowy
sok z cytryny

SAM_3586

1. Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Jeżeli używamy świeżej musimy pokroić ja na mniejsze kawałki.
2. Cebulę kroimy w kostkę a pora w talarki.
3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Tuńczyka odcedzamy, przekładamy do miski i delikatnie widelcem rozdrabniamy na mniejsze kawałki
5. Dodajemy soczewicę. (Ja zawsze puszkowane warzywa płuczę pod bieżącą wodą.)
6. Dorzucamy pokrojoną cebulę, pora i uprażony słonecznik.
7. Składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem, olejem lnianym oraz sokiem z cytryny.
SAM_3591

Smacznego życzy

olejowy raj

bonduelle_logo_facebook