Od dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły oryginalny i ciekawy smak.
Składniki
1 puszka tuńczyka w wodzie
1 szkl mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle
1 cebula
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka oleju lnianego firmy Olejowy Raj
kawałek pora
pieprz ziołowy
sok z cytryny
- 1. Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Jeżeli używamy świeżej musimy pokroić ja na mniejsze kawałki.
- 2. Cebulę kroimy w kostkę a pora w talarki.
- 3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- 4. Tuńczyka odcedzamy, przekładamy do miski i delikatnie widelcem rozdrabniamy na mniejsze kawałki
- 5. Dodajemy soczewicę. (Ja zawsze puszkowane warzywa płuczę pod bieżącą wodą.)
- 6. Dorzucamy pokrojoną cebulę, pora i uprażony słonecznik.
- 7. Składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem, olejem lnianym oraz sokiem z cytryny.
Smacznego życzy
[…] https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/18/salatka-z-tunczykiem-i-fasolka-szparagowa… […]
PolubieniePolubienie
[…] ← Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową […]
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Pysznie i pomysłowo 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Asiu 🙂
PolubieniePolubienie