Domowy budyń aroniowy

Na rynku dostępne są budynie w wielu różnych smakach: waniliowe, czekoladowe, toffi itp. Jak dla mnie jest ich stanowczo za mało. Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i stworzyłam mój własny smak aroniowy. Może kolorystycznie nie wygląda zbyt zachęcającą ale jest domowy, naturalny i smaczny.

SAM_2760

Składniki

500 ml mleka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml soku z aronii
ok. 3 łyżki cukru

SAM_2776

1. Z całego mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy z cukrem. Jego ilość uzależniona jest od soku. Jeżeli ma bardzo słodki smak możemy dodać mniej cukru.

2. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z aronii ( najlepiej domowej produkcji ). Dokładnie mieszamy.

3. Zawartość szklanki wlewamy na wrzące mleko i energicznie mieszamy aby podczas gęstnienia nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę aby zniwelować smak mąki ziemniaczanej.

4. Gotowy budyń przelewamy do pucharków. Możemy podawać go z owocami.

SAM_2767

Smacznego!

Dodaj komentarz