Tagi

, , ,

Bardzo smaczne muffinki z dodatkiem dyni. Warto je przygotować choćby po to, by przemycić dzieciom trochę cennych witamin.

SAM_2748

Składniki

300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
100 g roztopionego masła
200 ml mleka
2 łyżki startej lub zmiksowanej dni
szczypta soli
cukier puder do posypania

SAM_2730

1. Tradycyjnie do przygotowania muffinek potrzebujemy dwóch misek.

2. Do jednej wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.

3. W drugiej łączymy mleko, jajka, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i dynię.

4. Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy ciasto i przelewamy do foremek na muffinki.

5. Z doświadczenia wiem, że nawet do silikonowych lepiej włożyć papierowe papilotki. Babeczki ładniej wyrastają i są o wiele smaczniejsze.

6. Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.

7. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

SAM_2750

Smacznego!

Reklamy