Soczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie możemy serwować nie tylko na specjalne okazje.
Składniki
1 pierś z kaczki
1 ząbek czosnku
2 ziarna jałowca
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
1 łyżeczka oleju
Sos śliwkowy
8-10 śliwek węgierek
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka białego wytrawnego wina
Dodatkowo
3-4 ziemniaki
1/2 łyżeczki tymianku
masło
1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Czosnek drobno szatkujemy, mieszamy z rozgniecionym jałowcem, tymiankiem, pieprzem oraz olejem.
2. Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.
3. Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron.
4. Gotowe mięso przekładamy na deskę aby „odpoczęło”.
5. Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy. Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy.
6. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy. Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle.
7. Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.
Smacznego!