Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

Soczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie możemy serwować nie tylko na specjalne okazje.

SAM_2389

Składniki

1 pierś z kaczki
1 ząbek czosnku
2 ziarna jałowca
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
1 łyżeczka oleju

Sos śliwkowy
8-10 śliwek węgierek
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka białego wytrawnego wina

Dodatkowo
3-4 ziemniaki
1/2 łyżeczki tymianku
masło

SAM_2402

1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Czosnek drobno szatkujemy, mieszamy z rozgniecionym jałowcem, tymiankiem, pieprzem oraz olejem.

2. Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.

3. Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron.

4. Gotowe mięso przekładamy na deskę aby „odpoczęło”.

5. Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy. Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy.

6. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy. Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle.

7. Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.

SAM_2391

Smacznego!

Dodaj komentarz