Jogurt własnoręcznie przygotowany smakuje znacznie lepiej niż sklepowy. Jest kremowy, gęsty i delikatny.
Składniki
1 l pełnego mleka lub 3,2 % NIE homogenizowanego
2-4 łyżki jogurtu greckiego
1. Nie każdy ma dostęp do pełnego mleka „prosto od krowy”. Do przygotowania jogurtu możemy użyć tego ze sklepu ale NIE HOMOGENIZOWANEGO czyli z krótkim terminem ważności. Najlepiej, żeby miało 3,2 % ale z 2% też wyjdzie, tylko czas oczekiwania jest dłuższy.
2. Mleko musimy zagotować. Przelać przez sito, żeby pozbyć się „kożuszków”. Zostawiamy, aby wystygło.
3. Do zimnego dodajemy kupny jogurt. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy przemieszać.
4. W przypadku mleka 2% czas oczekiwania może potrwać dwie doby.
5. Z tej porcji otrzymamy około 1 l pysznego, naturalnego jogurtu.
6. Zostawiamy kilka łyżek do przygotowania następnej porcji.
7. Żeby osiągnąć gęstszą konsystencję dodajemy większą ilość.
Smacznego!
[…] ml jogurtu naturalnego 1 plaster buraka 6-8 śliwek węgierek 1 łyżeczka miodu ( […]
PolubieniePolubienie