Tagi

, ,

Jogurt własnoręcznie przygotowany smakuje znacznie lepiej niż sklepowy. Jest kremowy, gęsty i delikatny.

SAM_2274

Składniki

1 l pełnego mleka lub 3,2 % NIE homogenizowanego
2-4 łyżki jogurtu greckiego

SAM_2250

1. Nie każdy ma dostęp do pełnego mleka „prosto od krowy”. Do przygotowania jogurtu możemy użyć tego ze sklepu ale NIE HOMOGENIZOWANEGO czyli z krótkim terminem ważności. Najlepiej, żeby miało 3,2 % ale z 2% też wyjdzie, tylko czas oczekiwania jest dłuższy.

2. Mleko musimy zagotować. Przelać przez sito, żeby pozbyć się „kożuszków”. Zostawiamy, aby wystygło.

3. Do zimnego dodajemy kupny jogurt. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy przemieszać.

4. W przypadku mleka 2% czas oczekiwania może potrwać dwie doby.

5. Z tej porcji otrzymamy około 1 l pysznego, naturalnego jogurtu.

6. Zostawiamy kilka łyżek do przygotowania następnej porcji.

7. Żeby osiągnąć gęstszą konsystencję dodajemy większą ilość.

SAM_2277

Smacznego!

Reklamy