Tagi

, ,

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Nie za słodkie, średniokaloryczne i tanie. Dynia w nim zawarta nadaje mu wilgotności i ciekawego smaku.

SAM_2199

Składniki

2 szk mąki
1 szk startej dyni
1/2 szkl mleka
50 g drożdży
1/2 szkl cukru pudru
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli

SAM_2162

1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy ok. 3 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy.

3. Do gotowego zaczynu dodajemy jajka, cukier i olej. Składniki dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Kiedy się połączą dodajemy dynię, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub robotem na najniższych obrotach przez 5 minut.

4. Jednolite i gładkie ciasto przekładamy do formy (20 x 20) i odstawiamy w ciepłe miejsce.

5. Wyrośnięte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy kiedy ciasto lekko się zrumieni a boki będą odchodziły od boków formy.

6. Wystudzone kroimy w kostkę i posypujemy pudrem.

SAM_2194

Smacznego!

Advertisements